Kakšne dimenzije potrebujem?

Kako „preberem“ pnevmatiko | Kakšne dimenzije pnevmatik naj namestim? | Homologacija proizvajalca

| Standardi označevanja (ETRTO)

Kako „preberem“ pnevmatiko


Tehnične lastnosti pnevmatike so zapisane na bočni steni pnevmatike. Pri izbiri pnevmatik morate poznati pomen teh kod, ki so pravzaprav osebni dokument pnevmatike.


Kakšne dimenzije pnevmatik naj namestim?Pri zamenjavi pnevmatik morate izbrati pnevmatike istih dimenzij, kot so bile prvotno nameščene.
Uporaba pnevmatik istih dimenzij kot pri prvi namestitvi
(pnevmatike, nameščene na novo vozilo).
Dimenzije pnevmatike so zapisane v tehnični dokumentaciji za vaše vozilo ali na pnevmatikah: dimenzije so zapisane na bočni steni pnevmatike. Primer: 205/55 R16 91H
Zapišite si vse številke in črke, ki so zapisane na bočni steni vaših pnevmatik
(širina / višina / premer / indeks nosilnosti / indeks hitrosti),
da boste zares kupili pnevmatike istih dimenzij.

Ali ste vedeli?

Če niste prepričani, kakšne so ustrezne dimenzije pnevmatik za vaše vozilo, nas lahko pokličete na 0891 676 676.

Homologacija proizvajalcaHomologacija proizvajalca vozila natančno opredeljuje lastnosti pnevmatik na vozilu.

Ob homologaciji so na vsak model vozila nameščene pnevmatike, ki so posebej prilagojene hitrosti vrtenja koles, dimenzijam platišč in zmogljivostim, zavoram in teži posameznega vozila.
Evropska tehnična organizacija za pnevmatike in platišča (ETRTO – European Tyre and Rim Technical Organisation), ki združuje vse velike proizvajalce pnevmatik, določa standardne osnovne dimenzije, iz katerih Tehnična zveza za avtomobile in kolesa (UTAC - Union technique de l’automobile et du cycle) nato izhaja pri pripravi tabele možnih različic dimenzij, ki so združljive s tehničnimi značilnostmi vozila in jih lahko torej namestite na svoje vozilo; v Franciji je ta tabela referenca za vse izvajalce tehničnih pregledov avtomobilov.
Ti namreč med tehničnim pregledom preverijo, ali je nameščena vrsta pnevmatike v skladu s tehničnimi podatki v tabeli, ki določajo ustrezne vrste pnevmatik za vsak model vozila.

Pristojne službe pri homologaciji vašega vozila določijo dve ključni značilnosti pnevmatik, ki jih lahko namestite na svoje vozilo:

•    dovoljeno obremenitev pnevmatike (ali Load Index – indeks nosilnosti):
opredeljena s številko med 50 in 126 za posamezne avtomobile. Dovoljena obremenitev pomeni največjo dovoljeno obremenitev, ki jo pnevmatika lahko prenese pri normalnem tlaku (referenčni tlak).

•    dovoljeno hitrost (ali Speed Index – indeks hitrosti):
opredeljena s črko. Dovoljena hitrost se ne nanaša le na največjo dovoljeno hitrost, pri kateri še lahko uporabljate pnevmatiko, temveč tudi na splošne zmogljivosti, ki predstavljajo najboljše možno razmerje med vodljivostjo, oprijemom cestišča, udobjem vožnje in varnostjo.

Ali ste vedeli?

Proizvajalci avtomobilov, kot sta Porsche ali Mercedes, so razvili posebne pnevmatike za nekatere najzmogljivejše avtomobile teh znamk. Na bočni steni pnevmatike bo v tem primeru posebna oznaka proizvajalca - to morate upoštevati pri zamenjavi pnevmatik.

  • N0, N1, N2, N3 -> Porsche, VW Touareg
  • C1 : Chrysler Viper
  • K1 : Ferrari
  • B : BENTLEY Continental GT
  • MO1 : Mercedes SL 65 AMG
  • RO1 : Audi Quattro, RS6, RS4, R8

Standardi označevanja (ETRTO)Standardne oznake standardnih zahtev za pnevmatike omogočajo, da lahko primerjate različne znamke pnevmatik z enakimi dimenzijami in zmogljivostmi.
Proizvajalci pnevmatik sodelujejo v evropskem tehničnem združenju

E.T.R.T.O. (European Tyre and Rim Technical Organisation – Evropska tehnična organizacija za pnevmatike in platišča).

To združenje je vzpostavilo in razvilo normativni sistem, prilagojen različnim linijam pnevmatik, ki so bile razvite za različne kategorije vozil na evropskem tržišču. Ti standardi za pnevmatike omogočajo uporabniku, da izbira med različnimi znamkami pnevmatik enakih dimenzij.

Zaradi posebnih značilnosti posameznih držav (cestna infrastruktura, vremenske razmere, varovanje okolja itd.) so se proizvajjalci, ki delujejo na trgih posameznih držav, povezali v nacionalna združenja proizvajalcev na posameznih tržiščih.Ker se zrak v pnevmatikah močno razteza in krči, se lahko pnevmatika ob stiku z ovirami in neravno podlago deformira. Zato mora biti tlak v pnevmatikah ravno pravšnji, da se boste vozili bolj udobno in imeli dober nadzor nad vozilom.

Ali ste vedeli?

Upoštevajte veljavno zakonodajo, da se izognete denarni kazni ali slabšim zavarovalnim pogojem.